Stress versus indre ro

De seneste mange dage har jeg bevaret roen på trods af, at jeg har brugt to dage i selvskab med Majken Matzaus og de ca 20 andre medstuderende. Desuden har jeg haft to seancer med klangmeditation og klangbad i det yogalokale, jeg lejer, når jeg er i København. Ydermere har jeg mødtes med 3 af mine meget gode venner.

Havde det her været for år tilbage, havde jeg ikke kunne været så rolig som jeg er nu. Både mens jeg var midt i mine indholdsrige dage og efter.

Istedet havde mit nervesystem arbejdet på overload. Ja, ved hver ting, jeg skulle "præstere" havde mit nervesystem reageret på "alert- alert" og set fare og blinkende røde lygter overalt.

For at kunne klare både uddannelsesdagene med de mange mennesker, jeg skulle forholde mig til og undervisningsindholdet - plus mine klangoplevelser, ville adrenalinen pumpe løs i min krop... og det vil den sansynligvis også gøre i skrivende stund. Men sådan er det heldigvis ikke mere.

Måske fordi jeg har integreret klangmeditationen i mit liv og mit virke. Klik på linket herunder og se mig spille på mine klangskåle: Klangmeditation varer ca 1 minut.

 

Stilhed

Måske oplever du dig selv i krise for tiden eller du kan se, at een af dine nærmeste er bukket under med stress efter en længere tid med en stressbelastet hverdag.

Når vi er stressede, ser vi oftest ikke stress signalerne - det gør alle andre udenom os. Jeg kender til hele forløbet, hvor man erkender (modvilligt) at man bliver nødt til at sygemelde sig. Jeg kender til de følelser, der oftest kan overskygge hele tilværelsen. Det kan f.eks. være:

Som stress sygemeldt spørger man sig selv:

  • "Hvornår får jeg egentligt overskud og energi til at få ordnet det værelse, sat styr på hjemmet og får inviteret gæster til sociale sammenkomster?"
  • "Og kan man tillade sig at blive væk fra familie middage eller runde fødselsdage, når man oplever sådan en ulidelig træthed?"

Træthedsfasen er en fase de fleste stressramte kommer igennem.

Det er denne fase og fasen op til og efter, jeg har fået tools - ja redskaber til at hjælpe dig/den stressramte igennem. Det er een af de mest vanskeligste faser, men heldigvis kan jeg være det fyrtårn, der lyser op i mørket, hvor du allermest har brug for det.

Lige for at pointerer det, så du ikke ligger og bekymrer dig over, at det er dig, der er noget i vejen med, så vil jeg sige, at det er et godt tegn, hvis du oplever en altoverskyggende træthed. Nogengange tror man, at man må være ved at blive skør, når man kan ligge apatisk uden at være i stand til at røre sig ud af flækken, uden at kunne præstere.

Vi bekymrer os oftest, hvad de andre dog ikke tænker om een? Ja jeg kender det fra mit eget forløb med stress i orange eller rød zone. Men dengang var der ingen, der sagde til mig, at det var normalt, at denne altoverskyggende træthed og uro var et tegn på, at der var bedring i sigte.

Apatien og trætheden var en del af mit liv - eller nærmere fratog en del af mit liv. Og den periode varede månedsvis - fordi jeg slog mig selv i hovedet over, at jeg da skulle se at tage mig sammen og få styr på mit liv. Mine nærmeste forstod mig heller ikke og kunne ikke begribe, at jeg sagde nej til sociale events og i det hele taget ikke rigtig var i stemning til at mødes. Men det at kunne sige nej, er faktisk et godt tegn.

Som stress sygemeldt slårperfekt skal jeg se ud, førend jeg træder udenfor min hoveddør vi os selv psykisk ovenihovedet med kritiske overbevisninger og vi har svært ved at mærke vores center, den indre kerne - fordi... alt måles i de ydre aktiviteter, i at tilfredsstille arbejdsgiveren, familien, vennerne, foreningerne og alt det andet, vi formår at navigerer rundt imellem.

Vi skal bevare facaden og inden vi træder udenfor vores hoveddør skal vi helst se perfekte ud. Der må ikke kunne sættes en finger på vores påklædning, make-uppen skal sidde perfekt og alt det ydre skal se perfekt ud. For det vi gemmer på inderst, er jo ikke perfekt. Det kan de andre (heldigvis) ikke se. Men sommetider skal vi øve os i at lade facaden krakelere lidt, slå revner, være ligeglad med om vi ser herrens ud, når postmanden og pizzamanden levere vores bestillinger personligt til os i hoveddøren. Tro det eller ej, jeg har udfordret mig selv mange gange og har faktisk åbnet døren trods det, at jeg haft uglet hår, udtværet make-up, manglende BH under trøjen eller kjolen eller sågar lugtet af sved (på trods af alle de karbade, jeg har taget!).

I stresskolapsfasen - skal vi IKKE præstere, men derimod er ro vores medicin, eller i bedste fald kan vi forsøge at finde ro. Ro er helt klart en mangelvare, når vi i årevis har tillært vores nervesystem, at der skal være fokus på uro. Mønten har to sider. Og det er egentligt disse to sider, eller kompetencer om man vil: Stress/uro versus indre ro, der er blandt mine stærkeste kompetencer.

En dag vil du sikkert også have overskud til at præstere, som jeg gør i det omfang, jeg er i stand til, lige her og nu - på trods af, at jeg engang har været kollapset fuldstændigt pga stress. Men lige nu skal du hverken præsterer, gøre noget for at være perfekt, eller handle og sætte ting igang. Lige nu skal du blot være dig. Væren fremfor gøren.

Det gælder også for andre, der ikke befinder sig i stresskollapset, orkanens øje, stress sygemeldingen eller et andet sted på stress-trappen. Det vigtige er at kunne være i nuet. Det er her glæden kan opstå, nærværets glæde. men først skal frøet sås. Og husk vi tror vi skal handle os ud af en fare, en stress-sygemelding, men det skal vi ikke.

Faren er, at vi falder i stress sygemeldingsfælden og hvad det indebærer, fortæller jeg om en anden god gang. Det var alt for nu - jeg vil blot ønske, at du kan finde din indre ro i dit eget nærvær. Rigtig god dag.

Rolige klanghilsner

Anne Viese

 

PS. Jeg har brug for nogle der lan lytte mine klangmeditations lydfiler igennem inden jeg udgiver dem på CD og andet lyttebart materiale. Alt støj skal fjernes fra klangmeditationen og har du tid til at tjekke det for mig, så skriv endeligt til mig på nedenstående kontaktformular, så sender jeg dig et link til min dropbox. Det er naturligvis gratis.

Skriv til mig på nedenstående kontaktformular, så sender jeg herefter mine uredigerede (og ikke perfekte) lydfiler til dig:-)

Fields marked with an * are required

No Comments Yet.

Leave a comment

Følg mig og få særlige fordele ;-)

Læs med, når jeg skriver om bl.a. stress, klang og de spændende udfordringer, jeg har som iværksætter. Desuden får du:

- Særlige invitationer med rabat fordele.
- Opdateringer på kommende klangoplevelser.
- Tilbud på kurser, medier og litteratur.

Nyhedsbrevet udsendes 2-4 gange pr. måned og du kan til hver en tid afmelde.